Pálinkakészítő
07214018 számú szakképesítés
KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
Munkaterület leírása:
A pálinkakészítő pálinkafőzéshez, készítéshez értő, a szaktechnológia alkalmazásában jártas szakember. Elvégzi a cefrekészítést és erjesztést és a kierjedt cefre kezelését, lepárlását, a köztestermék – nyers párlat kezelését, érlelését, az elkészült pálinkát, – gyümölcs- vagy borpárlatot – a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a pálinkafőzési műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szaktechnológia során szükséges laboratóriumi alapvizsgálatokat elvégezi, méréseinek eredményét értelmezni képes, a szükséges technológiai lépéseket mérési eredményei alapján megtervezi, végrehajtja. Ismeri és alkalmazza a jövedéki termék adózására, elszámolására vonatkozó hatályos jogszabályokat, rendelkezéseket. Szakmai alapismeretei alapján pálinkakóstolót, -bemutatót tart. Munkája során a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával, a jó gyártási gyakorlat (GMP) szemléletével végzi.
Jelentkezés bemeneti feltételei:
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: –
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: –
Óraszám: 300 óra (3 hónap)
A képzés formája:
Jelenléti oktatás, online oktatás, gyakorlat.
Időbeosztás: jelenléti oktatás esetén heti két alkalom hétköznap délután vagy szombat délelőtt
Tervezett indítás: 2023. 05. 13.
A tanfolyamot indítani a fenti időpontban megfelelő létszám esetén tudjuk, ennek hiányában a tervezett kezdési időpontot későbbi kezdésre módosítjuk.
A képzés elvégzését igazoló dokumentum:
Szakképesítést igazoló bizonyítvány.
Szakmai követelmények:
- Fogadja, érkezteti, átveszi a pálinkafőző üzembe szállított gyümölcspálinka és egyéb pálinka alapanyagokat.
- A technológiai célnak megfelelően feldolgozza a pálinkafőzés alapanyagait, elkészíti, kezeli és előkészíti erjesztésre a cefrét. Előkészíti és beadagolja a feldolgozás során alkalmazott segéd- és adalékanyagokat. Kezeli a cefrekészítés gépeit, berendezéseit.
- Cefrét erjeszt, egyéb párlási alapokat, (bor és borászati melléktermékek) párlásra előkészít.
- Különböző lepárlási technológiák alkalmazásával pálinkát főz.
- Alkalmazza a pálinka tisztítási és stabilizálási technológiákat.
- Technológiai céltól függően érleli a pálinkát, párlatot. Nyomon követi, előírás szerint detektálja a pálinka érésének folyamatát. Figyelemmel kíséri a párlat fejlődését.
- Előkészíti a pálinkát a töltéshez. Különböző módszerekkel, technikákkal pálinkát palackoz és kiszerel.
- A pálinkafőzési technológia követése érdekében analitikai méréseket, érzékszervi vizsgálatokat végez.
- Szakszerűen kezeli a pálinka készítés során keletkezett melléktermékeket és hulladékokat.
- Alkalmazza a vonatkozó hatályos jogszabályokat, rendelkezéseket, a Jövedéki törvényt és az Élelmiszerkönyvi termékleírásokat. Vezeti a szükséges hivatalos nyilvántartásokat, a szakmai adminisztrációt.
A képesítő vizsgára bocsátás feltétele:
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Vizsgatevékenység:
Akkreditált vizsgaközpontban
Írásbeli vizsga: Pálinkakészítési ismeretek
20 feladat, melyek közt rövid kifejtős feladatok, feleletválasztásos feladatok, alapvető szakmai számolási feladatok találhatóak.
Projektfeladat: gyakorlati vizsga szakmai beszélgetéssel és vizsgapálinka, vizsgapálinka készítés bemutatása.
A képzés helyszíne: Elmélet: Matéria Bt. oktatóterme (3530 Miskolc, Széchenyi út 88. sz.)
Gyakorlat: Pálinkafőző kisüzem.
Időbeosztás: jelenléti oktatás esetén heti 2 alkalom hétköznap délután vagy szombat délelőtt,
Képzés díja: 200.000 Ft/fő
Vizsgadíj: a vizsgáztató akkreditált vizsgaközpont díjtarifájának megfelelően
A szakképesítő vizsgát az akkreditált vizsgaközponttal együttműködve a képzés helyszínén is meg tudjuk valósítani.
A képzési díjra kamatmentes részletfizetést biztosítunk.